©

Balttian Matkailukaupungit

Balkanin seudulla Kaakkois-Euroopassa on paljon upeita kaupunkeja, joissa riittää runsaasti nähtävää. Koe lomallasi jotain muuta kuin Ranskan Rivieran aurinkorantoja tai Lontoon Oxford-kadun kauppoja ja suuntaa Balkanille. Hotels.com esittelee viisi kaupunkia ja suosittelee näistä mielenkiintoisia majoituskohteita.

Ihanan mystinen Istanbul

'Euroopan puoleinen Turkki kuuluu Balkaniin ja Istanbul on varmasti alueen mielenkiintoisin kaupunki. Kaupungin hälinä ja vilske hurmaavat kaupunkilomista nauttivan hetkessä. Istanbulin tunnetuimmat nähtävyydet Hagia Sofia, Topkapin palatsi ja Sininen moskeija sijaitsevat Sultanahmetin alueella. Bosporinsalmi jakaa kaupungin Euroopan ja Aasian mantereille, joista Euroopan puolta pidetään trendikkäämpänä ja uudenaikaisempana. Euroopan puolella sijaitsee muun muassa Taksimin alue, jossa on kaupungin ainoa raitiovaunulinja sekä trendikkäitä ravintoloita, kahviloita ja vaatekauppoja. Maista turkkilaista aamupalaa hunajavoin kera sekä maista kreppejä Bebekin alueella, jossa niiden sanotaan olevan kaupungin parhaita. Ruuhka ja vilske kuuluvat kaupungin kulttuuriin, joten liikkumiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa.
Hotellivinkki: Nippon Hotel, Istanbul, Turkki (neljä tähteä)
Tämä valloittava hotelli sijaitsee Taksimin alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä. Hotellin huoneet on tehty kodinomaisiksi, joten reissussa viihtyy helposti pidempäänkin. Minimalistisesti sisustetussa hotellissa on hyvä hengähtää kaupungin vilinän jälkeen. Hinnat alkaen 106 euroa yöltä.Sofia on kodikas kaupunki

Bulgarian pääkaupunki Sofia tarjoaa matkailijalle nähtäväksi erityisesti useita kauniita kirkkoja. Näistä kannattaa käydä tutustumassa ainakin Pyhän Sofian kirkkoon, Aleksanteri Nevskin katedraaliin sekä Pyhän Nedelyan kirkkoon. Pyhän Sofian kirkko on kaupungin vanhimpia rakennuksia ja sen historia ulottuu 500-luvulle, minkä jälkeen kirkko on tosin kärsinyt vaurioita muun muassa maanjäristyksissä. Aleksanteri Nevskin katedraali on yksi Sofian näyttävimmistä kirkoista. Uusbysanttilaista tyyliä edustavan ortodoksikirkon sisään mahtuu noin 5000 ihmistä. Pyhän Nedelyan kirkko on alun perin rakennettu keskiajalla, mutta se sai nykyisen ulkoasunsa 1800-luvulla. Kirkon edessä seisoo 24-metrinen pronssipatsas, joka esittää kaupungin suojelijaa Sofiaa. Sofiassa kannattaa maistaa Bulgarian jugurttia, vastaleivottuja leipomotuotteita ja ennen kaikkea oliiveja. Oliivien ystävät ovat haltioissaan markkinoilla myytävistä kymmenistä eri oliivilaaduista.
Hotellivinkki: Les Fleurs, Sofia, Bulgaria (neljä tähteä)
Les Fleurs sijaitsee muutaman kilometrin päässä Sofian keskustasta. Hotellin sisustuksessa on käytetty kukkateemaa, kuten hotellin nimi jo lupaa. Kaikki hotellin huoneet ja kerrokset on sisustettu yksilöllisesti. Hotellilla on tarjolla kampaamopalveluita. Lisäksi manikyyri tai pedikyyri voidaan tehdä omassa hotellihuoneessasi. Hinnat alkaen 113 euroa yöltä.

Belgradista löytyy parhaimmat bileet
Serbian pääkaupungissa Belgradissa käy yhä enemmän ja enemmän turisteja, mutta mukaan mahtuu vielä. Belgrad sijaitsee Tonavan ja Sava-joen risteyksessä, ja Kalemegdan puistosta on upeat näkymät joille. Puistossa on 500-luvulta peräisin olevat linnan rauniot ja se on kaupungin suosituin puisto. Belgradissa on maailman suurin ortodoksikirkko, Pyhän Savan katedraali, jonka rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1935. Kirkon julkisivu on valmis, mutta katedraalin sisällä työt ovat vielä kesken. Vaikka sodan jälkiä on edelleen näkyvissä, kaupungissa on myös paljon kauniita vanhoja rakennuksia. Belgrad on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja kaupungin jokilaivoissa järjestetään bileitä, joihin kannattaa uskaltautua mukaan. Matkailijan kannattaa varautua kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettuihin katukyltteihin, jotka hankaloittavat suunnistamista. Ei kannata hätääntyä, sillä serbialaiset ovat varsin ystävällisiä ihmisiä ja useimmat auttavat eksynyttä turistia mieluusti.
Hotellivinkki: Best Western Hotel M, Belgrad, Serbia (neljä tähteä)
Tämä hotelli sijaitsee keskustan ulkopuolella vehreän Banjican puiston ympäröimänä. Kokeile hotellin ravintolaa, joka tarjoilee kansainvälisten ruokalajien lisäksi paikallista ruokaa. Hinnat alkaen 194 euroa yöltä.

Sykähdyttävän kaunis Sarajevo
Bosnia ja Hertsegovinan pieni pääkaupunki Sarajevo on varsin hurmaava paikka. Kaupungin väestö koostuu muslimeista, katolilaisista, ortodokseista ja juutalaisista ja asukkaita on vain noin 300 000. Vanha kaupunki sijaitsee kauniiden kukkuloiden kupeessa. Kukkuloiden huipuille järjestetään bussikyytejä ja maisemat korkealta alas kaupunkiin ovat upeat. Bosnian sodan aikaisten pommitusten jälkiä on vielä näkyvissä, samaten keskeisellä paikalla sijaitseva hautausmaa muistuttaa sodasta. Silti ihmiset ovat mukavia, tunnelma kodikas, ruoka maukasta ja kahvi väkevämpää kuin vahva espresso. Tähän kaupunkiin ei voi olla rakastumatta.
Hotellivinkki: Hotel Alem, Sarajevo, Bosnia ja Hertsegovina (kolme tähteä)
Tässä hotellissa on sauna, kylpylä sekä hierontapalveluita, jotka piristävät taatusti väsynyttä reissaajaa. Aamupalan lisäksi huoneeseen saa ilmaisen lehden joka aamu. Hotellin lähellä on Bosnia ja Hertsegovinan kansallismuseo, jossa voi käydä tutustumassa maan historiaan. Hinnat alkaen 38 euroa yöltä.

Skopjessa riitää paljon nähtävää
Skopje on Makedonian pääkaupunki ja asukkaita kaupungissa on reilu 500 000. Vanha kaupunki on todella kaunis ja siellä on yksi Balkanin vilkkaimmista basaareista, josta voi tehdä ihania tuliaislöytöjä. Myös vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva 1400-luvulla rakennettu vanha kivinen silta on komea ilmestys. Kaupungissa on lisäksi paljon kirkkoja, joista näyttävin on moderni ortodoksikirkko Pyhän Clementin kirkko. Skopje on myös Äiti Teresan kotikaupunki ja vuosi sitten kaupunkiin perustettiin hänelle oma muistotalo. Kannattaa myös tutustua vanhassa kaupungissa sijaitsevaan 500-luvulla rakennettuun näyttävään Kale-linnaan.
Hotellivinkki: Vila Ani, Skopje, Makedonia (kolme tähteä)
Tämä hotelli sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta, aivan Vodno-vuoren kupeessa. Hotellilla on ihana pieni puutarha, jossa matkailijat voivat rentoutua vaikka kävelylenkin merkeissä. Hinnat alkaen 59 euroa yöltä.