©

Vaarallinen, kaunis ja Pyhä - Joko mainitsin vaarallinen...


Shaanxi provinssissa, Kiinassa, sijaitseva Mount Huashan on varmasti yksi hulluimmista ja mielipuolisimmista "ulkoilureiteistä" maailmassa

QUATRO - ULTRA - Erilainen Vaellusreitti
ELOKUVALIPUT! - Freeeeeeedom

Voisi helposti olettaa, että vaellusreitti olisi suunnattu kokeneille vuorikiipeilijöille ja muille vuoristoturvallisuuden perus-seikkoihin karastuneille ääriurheilijoille, mutta kyseessä on kuitenkin reitti jolle suuntaa pääasiassa kohteesta innostuneet Kiinalaiset ja perusmatkailijat ympäri maailmaa. Kiinan pyhiksi vuoriksi kutsutut Shandongin Mount Taishan, Shanxin Mount Hengshan, Hunanin Mount Hengshan ja Henanin Mount Songshan seisovat rintarinnan näistä sen kuuluisimman eli Mount Huashanin kanssa. Huashan on pyhän statuksensa lisäksi kuuluisa juuri vaarallisten ja osittain lähes järjettömien polkujensa ansiosta. Pokersider nauti sitäkin


Mount Huashan koostuu viidestä erillisestä huipusta:
The South Peak (korkein), The East Peak (Facing Sun Peak), West Peak (Lotus Peak), North Peak (Clouds Stand) ja Middle Peak (Jade Maiden Peak).


Reitit itsessään yllättävät matkailijat kerta toisensa jälkeen. Arimmat (ja varmasti viisaimmat) kääntävät askeleensa takaisin päätään puistellen, mutta joukosta löytyy aina niitä joille maalaisjärki ei kuiskaile korvaan ja menohalut ovat kovemmat kuin riskit. Miltä kuulostaisi reippailla pystysuoralla seinämällä pelkän parin heppoisen laudan jalkatilalla ja kädet vuoren seinään hakatuilla ketjuilla. Alapuolella piiitkä pudotus rotkoon. Suorittaa lähes pystysuoria yli 10 km pitkiä portaita, kaiteena pelkkä ketju. Tasapainoilla pudotuksien yli kyhättyjä yhden laudan siltoja ilman mitään tukea tai nautiskella alle parin metrin leivyisillä poluilla pitkin korkeita ja äkkijyrkkiä harjuja. Joissakin edellä mainituissa ei ole edes mitään kaiteita tai ketjuja tarjoamassa turvaa. Olosuhteet eivät nekään ole millään muotoa suotuisat ja varsinkin talvella riepotus on kovaa (paikka ei ole suljettu edes pahimpien talvikausien aikaan). Yksi väärä askel ja homma on lopullisesti paketissa. Matkan alaosuus on vielä siedättävää maastoa, mutta mitä ylemmäs matka jatkuu, sitä vaarallisemmaksi reitti käy.

Onnettomuustilastoja ei paikasta ole juurikaan saatavilla
ja tiedot perustuvat vain lähinnä epämääräisiin huhuihin, mutta varmaa lienee kuitenkin se että tilastot olisivat synkkääkin synkempää luettavaa. Voi jättää arvailujen varaan sen, mikä on Kiinan valtion osuus lehdistöön vuotavista tiedoista ja ennenkaikkea niistä mitkä eivät vuoda. Kertoman mukaan monet osat reitistä eivät ole hyvässä kunnossa ja vaikka paikalla toimiikin pelastusryhmiä, on se laiha lohtu loputtoman syvään rotkoon rymisemisen jälkeen.


Jos nyt kuitenkin jostain syystä polte syttyi ja paikalle pitää päästä, niin äärimmäisen tärkeää on huolehtia ainakin siitä että olet fyysisesti hyvässä kunnossa, etkä kuulu mahdollisiin sairaskohtauksien ja muiden oireilujen riskiryhmiin. Mount Huashan rokottaa yhdestäkin virheestä liikaa. Me emme suosittele reittiä kenellekään ja jokainen paikalle matkaava tekee sen omalla vastuullaan.

Varoittavia esimerkkejä, kuvia ja muuta tietoa voi lukea täältä

Juttuja, tarinoita ja tietoa Mount Huashanista
Mount Huashan videot
Lisää hurjia videoita 1 --2