©

RUOKAMATKAILUA MICHELIN RAVINTOLOISSA Kokkausohjelmien ja julkkis-kokkien raottaessa ihmisille salojaan ja kertoessa kulinaristisesta maailmasta, josta monella ei ole ollut havaintoakaan, on syntynyt matkailualalle varsin mielenkiintoinen ilmiö. "Ruokamatkailu" nostattaa profiiliaan valveutuneiden maailmanmatkaajien keskuudessa ja yhä useampi suunnittelee matkansa juuri tietyn ravintolan sekä esim. ruokakulttuuristaan tunnetun maakunnan tai alueen mukaan.
Niille joille ru
oan hinta ei ole oleellinen tekijä ja suun paletti on hienosäädettynä, löytyy maailmasta muutamia vertaansa vailla olevia fine-dining ravintoloita ja todellisia kulinaristisia edelläkävijöitä. Alla esiteltynä niistä muutama joista löytyy se maaginen vivahde erikoisuutta. Onpa mukana yksi suomalainenkin ravintola.

__________________________________________________________________

RAVINTOLAT


EL BULLI, Espanja
Osoite: Apartado 30, 17480 Roses en Cala Montjol, Espanja

Ruokalista ja
El Bulli -Kotisivut

Mestarikokki Ferran Adriànin omassa ruokalaboratoriossaan luomat gastronomiset ihmeellisyydet painivat täysin omassa luokassaan tällä planeetalla. Ruokailijan eteen kiikutetaan toinen toistaan huikeampia luomuksia ja jokainen maku viimeiseen pisaraan asti on äärimmäisen tarkkaan harkittu kokonaisuus. Ravintola on voittanut maailman parhaan ravintolan tittelin jo kolmesti. Jokaisen kulinaristin täytyy kokea Ferranin luomusten taika ainakin kerran elämässään. Myös Tv-kokki Anthony Bourdain kävi pyörittelemässä päätään ravintolassa ja kuvasi No Reservations sarjaansa jakson -Decoding Ferran Adrian

Pöytävaraukset: El Bulli on auki noin 6 kk vuodessa ja
pöytävarausehdotuksen voi jättää sesongin loputtua. 2010 sesonki kestää kesäkuusta joulukuuhun ja varausaikaa on vain 1 kk esim tammikuu 2010. Ravintolan suosiosta johtuen varauksen saaminen on äärimmäisen vaikeaa.
Varaukseen tästä

Matkustus:

Helpointa lienee etsiä lennot Barcelonaan ja vuokrata auto. Lentoja löytyy edullisesti ainakin Terminal A:lta, Ebookersilta, Supersaverilta, Seat24:lta ja Travellinkiltä

Barcelonan Hotellit ja hotellivertailu
bingosider voi verrata Michelin tähtiin viihteenä
__________________________________________________________________

RESTAURANT GORDON RAMSAY, UK
Osoite: 68 Royal Hospital Road,
London SW3 4HP, Englanti


Menu
Kotisivut

Suomessakin yökkäilemässä ja kansallisherkkuja haukkumassa käynyt julkkiskokki on kaikesta ärsyttävyydestään huolimatta yksi maailman parhaista keittiömestareista. Gordon Ramsay nimeä käyttävä ravintola on miehen lippulaiva ja monet tulevaisuuden huippukokit saavat koulutuksensa juuri siellä.
Vahvasti perinteistä ranskalaista keittiötä edustava ruokalista juontaa juurensa Ramsayn oppivuosilta hänen työskennellessä mestareiden kuten, Joël Robuchonin ja Guy Savoyn kanssa. Suuren yleisön tietoisuuteen Gordon Ramsay nousi kuitenkin televisiosarjojen kuten Hells Kitchen ja Kitchen Nightmaren ansiosta ja muutaman kirjankin mies on keittiöpuuhistaan rustannut. Restaurant Gordon Ramsayssa voikin nähdä Hells Kitchenistä tutun hovimestarin Jean-Claude Bretonin. Paikan viinikellari on vaikuttava ja tutustumisen arvoinen.

Matkustaminen paikalle: Lennot lontooseen: Terminal A, Ebookers, Supersaver ja esim. Finnair
_________________________________________________________________

THE FAT DUCK, UK
Osoite:
The Fat Duck, High Street, Bray, Berkshire, SL6 2AQ, Englanti

Menu ja Kotisivut

Heston Blumenthalin
luotsaama The Fat Duck-ravintola kilpailee vuosittain El Bullin
kanssa maailman parhaan ravintolan tittelistä. Miestä ei suotta kutsuta taikuriksi, gastronomiseksi messiaaksi ja tiedemieheksi, sillä miehen aikoinaan esitellyt ruoat kuten etanapuuro sekä muna ja pekoni jäätelöt, saivat kulinaristisen maailman polvilleen. Tätä seurasi nopeasti kolme Michelinin tähteä. Vaikka ravintola onkin kuuluisa mielikuvituksellisesta ja vaikuttavasta Tasting Mefustaan, tarjoaa paikka myös perinteisemmän A la carte-ruokalistankin. Eräs arvostelija kutsui ravintolaa mm. Psykedeelliseksi suklaatehtaaksi.

Kulinaristinen m
aailma odottaa jälleen innolla miehen historiantutkimustyön innoittamia uusia ruokalajeja kuten esimerkiksi suklaa viini. Blumenthalin luomat kirjat ovat myös voittaneet useita alan palkintoja.

Matkustaminen pa
ikalle:Lennot lontooseen ja vaikkapa junalla Berkshireen. Lennot löytyvät: Terminal A:lta, Ebookersilta, Supersaverilta, Seat24:lta, Travellinkiltä ja esim. Finnairilta
__________________________________________________________________

NOMA, Tanska
Osoite:
Strandgade 93, 1401 kööpenhamina K,
Tanska


Menut
Noma kotisivut

Suosituin pohjoismaalainen ravintola, joka ylsi sijalle 10, vuoden 2008 ravintolarankkauksessa. Pohjoismaisiin perinteisiin ja raaka-aineisiin nojaava Noma ja sen omistaja/pääkokki Rene Redzepi nostavat pohjoismaista ruokakulttuuria uudelle tasolle. Tästä ravintolasta on turha etsiskellä etelän herkkuja sillä pohjoismaiset raaka-aineet ovat ravintola henki ja sydän. Ruokalista elää myös vahvasti vuodenaikojen mukaan ja suomalainen kulinaristi löytää listalta myös poroa.

Varastorakennukseen entisöity ravintola henkii eleganssia sekä rosoista sataman tunnelmaa ja myös ruokalista tukee tunnelmaa täydellisesti. Köpikseen ei ole pitkä matka ja varsinkaan suomalaiset eivät tämän lähempää maailman top-10 ravintolaa löydä. Nomalle voi hyvällä omallatunnolla povata pitkää ikää ja loistavaa tulevaisuutta.

Matkustaminen paikalle:Halvat lennot kööpenhaminaan ja vaikka illaksi takaisin. Lennot: Terminal A, Ebookers, Supersaver, Seat24, Travellink ja esim. Finnair

_________________________________________________________________

CHEZ DOMINIQUE, Suomi
Rikhardinkatu 4, 00130 Helsinki
Puh 09 612 73 93 Fax 09 612 44 220
E-mail: info@chezdominique.fi


Menu ja Chez Dominiquen Kotisivut
Hans Välimäki


Kaksi Michelinin tähteä jo ravintolalleen ansainnut suomen ykköskokki Hans Välimäki kipparoi Suomen tämän hetken arvostetuinta ravintolaa Chez Dominiquea kohti suomalaisravintolalle ennenäkemätöntä arvostusta maailmalla. Yllätyksellisyyteen tähtäävä, Ranskalaiseen tyyliin painottava sekä innovatiivinen ruokalista on nostanut ruokakulttuuria suomessa kohti uusia standardeja ja Välimäen mukaan sen tarkoitus on tarjota ennenkaikkea hyvän makuista ruokaa, jota ei välttämättä muualta suomesta saa.

Ravintola tarjoaa neljän-, kuuden- tai yhdeksän ruokalajin menukokonaisuuksia tai vaihtoehtoisesti à la cartea. Ruokalista elää vahvasti eri vuodenaikojen mukaan, mutta tietyt klassikot kokevat vain hieman muunnoksia eri vuodenaikoina.
Suomen kuuluisin ja laadukkain ravintola pääsi vuoden 2008 ravintolarankkingissa sijalle 39, kaikkien maailman ravintoloiden joukosta.

Kyllä sitä Suomessakin osataan ja Helsinkihän ei tunnetusti vaadi suuria ponnistuksia tai uhrauksia matkustaa.