©

Tiukkaakaan tiukempi netin selailu ei varsinaisesti tuottanut selkeää kuvaa kyseisestä shoppailumatkasta ja eritoten ihmisten omat kokemukset ja kokemuksiin perustuvat artikkelit loistivat poissaolollaan.Media kattaa oman osansa paikan viehätyksestä, mutta pieni infopaketti Tuurin kyläkaupasta lienee paikallaan.

Keskelle tyhjyyttä rakennettu kyläkauppa on vuosien saatossa kasvanut suureksi kauppakyläksi tai "saarekkeeksi", jossa Matkailun edistämiskeskuksen mukaan vierailee lähes 6 miljoonaa kävijää vuosittain. Herra Keskisen lööppiseikkailut ovat asia erikseen, joten tässä artikkelissa keskitymme tiukemmin Tuurin kyläkaupan palveluihin ja sen tarjontaan, sekä tietysti palveluiden laatuun. Voi olla, että otamme hieman kantaa myös kovasti hehkutettuihin halpoihin hintoihin, sekä kauppojen valikoimiin. Kyläkaupan synnystä ja historiasta voi lukea tästä

 
TAVARAPUOTI

Valtavan iso alue täynnä, noh melkein mitä vain mikä liittyy ihmiseloon. Nämä tulee Kyläkaupoilta, elektroniikkaa, sisustustavaroita, saunatarvikkeita, leluja, pelejä, erä-osasto, iso kalastusosasto, työkaluja, muttereita, nippeleitä, nappeleita ja jopa karkkiosasto löytyi, puhumattakaan kaikesta siitä mitä unohdin mainita tai mitä en edes tunnistanut. Hinnat tuntuivat olevan suurimmaksi osaksi edullista normitasoa, mutta paikka paikoin löytyi huomattavan edullisia tarjouksia. Nämä tarjoukset ja valikoiman laajuus joka osastolla on selkeä houkutin tulla asioimaan kauppaan, kauempaakin. Kuntoilua saa varsin reippaasti kävellessään päivän kaupan eri osastojen välillä. Kaupan aulassa on lääkäri, optikko ja lottomiehille piste sitä varten. Ravintolasta saa hampurilaisia, pitsaa ja muuta naposteltavaa. Raha-automaattikin löytyy käteistä suosiville.

RUOKAPUOTI

Iso ruokauppa jonka valikoima on kieltämättä melkoinen. Tuntui pätevän sama meininki kuin tavarapuolellakin. Yksittäisen normitavarat eivät ole juuri sen halvempia kuin muuallakaan, mutta tietyt tarjoukset olivatkin sitten erittäin halpoja. On helppo kuvitella että ihmiset matkaavat kauempaakin tekemään kerralla kotitalouteensa "könttäostoksia" ja hamstraamaan sen hetkisiä tarjoustuotteita kerralla pitkäksi aikaa eteenpäin. Tiloista löytyy grilli ja kahvila, sekä ravintola jossa janoisimmat voivat halutessaan maistella miestä väkevämpää.

PIHAPUOTI

Ruokapuotia vastapäätä, parkkipaikan toisella puolella sijaitseva pihapuoti ei tarjonnut kovinkaan sykähdyttävää valikoimaa ja tavarat oli nopeasti käyty läpi. Vastaavia löytyy miltei joka kaupungista, eli edellisten "puotien" jälkeen hienoinen pettymys. Viherpeukalot löytävät luultavasti perustarvikkeensa, mutta valikoima oli auttamattoman pieni ja esimerkiksi puutarhakalusteita etsiessä, ei pelivaraa juuri ollut.

HOTELLI ONNENTÄHTI

Hotelli on kieltämättä tyylikäs avarine huoneineen ja sisustus on sanalla sanoen kaunis. Tilavat huoneet irtoavat alkaen 100€ yö. Hotelli sijaitsee ruokapuodin yläpuolella toisessa ja kolmannessa kerroksessa, joten jos rahnaa piisaa asua hotellissa, niin huonomminkin voisi valita. Hintaan kuuluu aamiaisen lisäksi ilta- ja aamusauna. Hotelli on täysin savuton ja joissakin huoneissa on parveke. Huoneiden varustelutaso on erinomainen ja internet löytyy jokaisesta. Yritykset arvostanevat hotellin edullisia konferenssitiloja. Suurien tapahtumien aikana huone kannattaa varata jo todella hyvissä ajoin, sillä niitä ei ole kuin 35 ja kysyntä on kovaa. Itse respa on vaikea löytää, sillä Ruokapuodin ja hotellin julkisivussa ei lue mitään. Reception löytyy ruokakaupan oikeasta kulmasta. Ensikertalaiset luultavasti ajelevat tovin ympäriinsä.

KARAVAANIALUE ONNELA

Ensimmäinen mielikuva alueesta on siisti. Hoidettujen nurmikaistaleiden väliin sijoitetut vaunupaikat ovat tähän hintaluokkaan (15€/vrk). Paikkojen väleihin on istutettu pensaita, kuusia ja mäntyjä joten vaikutelma on aika kodikas. Miltei kaikissa vaunupaikoissa on sähkötolppa. Siistissä kunnossa pidettävät pesutilat, huoltotilat ja WC:t löytyvät samasta paikasta. Alue on suunniteltu hyvin sillä yhdeltäkään vaunupaikalta ei varsinaisesti ole pitkä matka mihinkään. Itse kauppa-aluekin on n. 300 metrin päässä. Karavaanialueella on yleiset saunat (pois käytöstä talvella) joen rannalla niin miehille kuin naisillekin, sekä yksi yksityiseen käyttöön varattavissa oleva sauna. Alueella on myös pari pientä grillikatosta sekä uimaranta. Kesäisin kannattaa soittaa ja varata vaunupaikka ajoissa, sillä väkeä varmasti piisaa ja alueella on kompaktisti 200 sähköpaikkaa sekä 15 sähkötöntä. Tähän hintaluokkaan Onnelaa voi helposti suositella, vaikka olisi vain läpikulkumatkalla. Vierestä löytyy euroopan suurin puinen labyrintti eli labyrinttimaailma.

TAPAHTUMAT

Tapahtumia riittää ympäri vuoden ja ne kannattaakin tarkistaa Tuurin omilta sivuilta tästä. Kesällä järjestettävä Miljoonarock lienee näistä yleensä se suurin. Alueella toimi ennen myös suosittu talvisin järjestettävä Miljoonapilkki joka ei enää nykyään ole toiminnassa. Kaikentyyppisiä arvontoja ja tapahtumia piisaa. Ilmaisnäytteet on myös toistuvasti tarjolla erilaisissa ilmaishäppeningeissä.

YHTEENVETO

Pohjimmiltaan kauppakylän vetojuhtina kuten erilaiset tapahtumat, luultavasti erittäin yhteisöllinen fiilis kesäisin ja Tavarapuoti sekä Ruokapuoti. Talvisin shoppailijat kyllä viihtyvät, mutta lomailua ja muuta aktiivista toimintaa hakevat matkaajat suuntaavat paikalle kesällä, jolloin porukkaa piisaa ja kaikki palvelut ovat täydessä tikissä. Visiittimme aikana (huhtikuu) meno oli kylässä hiljaista, mutta se on himoshoppaajalle vain plussaa...Palataan asiaan kesällä


***Artikkeli perustuu kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin paikanpäällä, eikä näin ollen esitä kiveenkirjoitettuja faktoja, varsinkaan hinnoittelun, shoppailukulttuurin tai minkään muunkaan osalta.

Kuvan lisenssi