©


Talouslehti The Economistin tuoreen The Globe Shopper City Indexin mukaan Euroopan selkeästi parhaat shoppailukaupungit ovat Lontoo, Madrid, Barcelona, Pariisi ja Rooma. Indeksi perustuu viiteen kategoriaan: kaupat, edullisuus, hotellit ja liikenne, mukavuus sekä kulttuuri ja ilmasto. Hotels.com kertoo, mihin innokkaan joulushoppailijan kannattaa ensimmäisenä suunnata näissä viidessä suurkaupungissa. Mukana on vaihtoehtoja niin huippumuodin kuin katumarkkinoiden etsijöillekin.

Lontoon katumarkkinat

Vaikka Lontoo ylsi kokonaispisteillään listan piikkipaikalle, yhdessä kategoriassa se ei loista: edullisuudessa. Varsinkin majoituksen hinta rokottaa matkabudjettia sen verran rankasti, että moni shoppailija etsii vastapainoksi hiukan halvempia ostosmahdollisuuksia. Kirpputorien ja katumarkkinoiden ystäville Lontoo on varmasti mieluinen paikka. Camden Townista etsivä löytää mitä erikoisimpia ja mielenkiintoisimpia tuotteita. Myynnissä on pääasiassa uutta tavaraa, mutta joukosta löytyy myös käytettyjen tuotteiden ja vaatteiden kaupittelijoita. Paikan ainutkertaisesta tunnelmasta viestivät sekä kojut että shoppailijat: Camden Townia pidetään yhtenä Lontoon vaihtoehtoisen nuorisomuodin suunnannäyttäjistä. Camden Townin markkina-alue onkin erinomainen paikka löytää persoonallinen joululahja – tai jotakin itselle.
Jos sinua kiehtovat hyvä ruoka tai vintage-pukeutuminen, kannattaa suunnata Brick Lanelle, jossa pääosassa ovat katuruokakojut ja kiehtovat käytettyjen vaatteiden liikkeet. Hinta-laatusuhteesta välittävälle Portobello Road on varma valinta. Kuuluisalla Notting Hillin alueella sijaitsevan markkinapaikan erikoisuuksia on laaja antiikkivalikoima ja sen tunnelma.


Shoppailijan Madrid

Ballestan kolmio, jota rajaavat Ballesta, Gran Via ja Fuencarral, on yksi Espanjan pääkaupungin parhaista ostosalueista. Pienet, vanhat liikkeet ovat sekoittuneet modernien design-liikkeiden joukkoon. Kolmen kadun rajaamaa aluetta kutsutaan nimellä Triball. Aikaisemmin huonomaineisesta alueesta on nopeasti kehkeytynyt miellyttävä, muodikas ja kulttuuria henkivä kauppapaikka. Alueen lukuisat erilaiset tapahtumat, taidenäyttelyt ja designereiden muotinäytökset kuvastavat ponnistuksia, joita on tehty tämän Madridin ydinkeskustan alueen puhdistamiseksi.
Jouluostokset on helppo tehdä samalla, kun tutustuu Madridin keskustaan. Päivän voi päättää samalla alueella esimerkiksi teatterin tai taivaallisen ruoan merkeissä.


Muotia ja arkkitehtuuria Barcelonassa

Sekä Barcelonan kiehtovin arkkitehtuuri että parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät kuuluisasta goottilaisesta kaupunginosasta. Kaupungin kulttuurikeskus on sen vanha kaupunki, Ciutat Vella. Alue on jokaisen ostosturistin unelma. Parhaat muotiliikkeet löytyvät Portal de l’Ángel -kadulta ja pienet putiikit Avinyo-kadulta. Jos jano yllättää, Plaza Reial -aukio lukuisine baareineen ja kahviloineen on täydellinen paikka istahtaa lasilliselle. 


Muodin mekka Pariisi

Maailman haute couture -muodin pääkaupungista löytyvät taatusti ne parhaat luksusliikkeet. Eleganssi loistaa Champs Elyséen jokaisesta näyteikkunasta. Tällä Pariisin kuuluisimmalla kadulla kulkevat joka päivä tuhannet ja tuhannet muodin pyhiinvaeltajat. Lähes yhtä vankkaa suosiota nauttivat Avenue Montaigne ja Vedome-aukio useine muoti- ja koruliikkeineen. Jos haluaa tehdä jouluostoksensa hiukan pienemmällä budjetilla, kannattaa suunnata Pariisin latinalaiseen kortteliin, jossa hinnat ovat kohtuullisempia. Toritunnelman ystäville oivallinen paikka on Marché aux Pucesin kirpputori, jonne antiikkikauppiaat, muotisuunnittelijat, käsityöläiset ja erilaiset taiteilijat kokoontuvat myymään ja ostamaan tuotteita joka viikonloppu.


Ikuinen ja ylellinen Rooma

”Yksi elinikä ei riitä”, sanotaan Roomasta. Ehkä kannattaa siis käyttää vähäinen aikansa tehokkaaseen shoppailuun! Luksusta ja italialaista muotia etsivän kannattaa suunnata Via Condottille, josta löytyvät kaupungin parhaat muotikaupat ja pienet design-liikkeet

Via Condotti on myös historiallisesti upea katu, ja sen toisesta päästä löytyvät kuuluisat Espanjalaiset Portaat.
Porta Portesen katumarkkinat Trasteveren korttelissa tarjoavat varmasti mielenkiintoisen kokemuksen joka sunnuntai. Eniten alueella myydään vaatteita, mutta valikoimaan kuuluu myös huonekaluja, antiikkia, vinyylilevyjä, kirjoja sekä paljon muuta. Markkina-alueelta löytyy myös paljon ruokakojuja, joissa voi täyttää vatsansa jouluostosten lomassa.

Lisäksi kannattaa aina lähestyä bingosider sillä koskaan ei tiedä miten käy